Amarins Sytema, boekhouder of ordinaire oplichter?

Amarins Sytema is bij velen beter bekend als boekhouder en eigenaresse van administratiekantoor de Fuke in Harlingen. Daarnaast was of is ze voorzitter van het broodfonds De Stenen Man in Harlingen. In een interview met het Friesch Dagblad in februari 2020 prijkt nog de titel “Bij het Broodfonds is vertrouwen de basis.” Helaas is dat vertrouwen ver te zoeken. We zullen nooit iemand door het slijk zonder reden. Helaas heeft Amarins ons die reden gegeven en door nergens meer op te reageren ons geen andere keus te laten dan iedereen waarschuwen voor haar oplichtingspraktijken.

oplichter of niet?

Waarom zou Amarins Sytema een oplichter zijn?

Iedereen maakt fouten, ook wij. We zijn heus niet roomser dan de Paus. Maar als er iets fout gaat en je wordt daarmee geconfronteerd moet je het ook oplossen. Zeker als er voor je diensten is betaald. We hebben Amarins in oktober 2018 ingehuurd om onze administratie en IB aangiftes te doen. We zijn nu maart 2021 en de enige aangifte die ze heeft gedaan is de IB aangifte van 2018. De boekjaren moeten nog afgesloten worden, de aangiftes ingediend en ze moet nog jaarrapporten opstellen van 2018,2019 en 2020. Die jaren hebben wij namelijk netjes betaald voor haar diensten. Het laatste contact met Amarins was in maart 2020 toen we haar vertelden naar een andere boekhouder over te stoppen in verband met het aangaan van een v.o.f. en tegenvallende werkzaamheden van haar kant. Na een goed gesprek  met Amarins zijn afspraken gemaakt wat er allemaal nog moest gebeuren om de administratie netjes en op orde af te sluiten. Eind goed, al goed zou je denken.

Maar vanaf dat moment was het stil. Amarins liet niets meer van zich horen…

Omdat de werkzaamheden geen haast hadden zijn we eerst wat gaan mailen. Ze reageerde altijd al slecht op mails, maar nu kwam er helemaal geen reactie. Bellen dan maar. Maar ook dat bleek onmogelijk, want er werd nooit opgenomen. Voicemails ingesproken met de vraag of er terug gebeld kon worden. Maar helaas, het bleef stil. Na vele telefoontjes en e-mails maar eens naar haar kantoor gegaan. Maar ook daar werd niemand aangetroffen.

Zoeken naar oplossing

Uiteindelijk besloten we om na bijna een jaar aangetekende brieven te verzenden. Eerst een ingebrekestelling naar het kantoor van de Fuke. Er is netjes getekend voor ontvangst. Dus hij is aangekomen. Je zou verwachten dat er dan wel een telefoontje komt om de situatie snel op te lossen. Zeker van een “betrouwbaar” persoon als een boekhouder. Maar ook nu bleef het stil. We hadden Amarins een termijn van 14 dagen gegeven om te reageren. Maar na 3 weken konden we weer een brief verzenden. Ditmaal een schadevergoeding. De nieuwe boekhouder moest alle werkzaamheden  – die we Amarins al hadden betaald – alsnog gaan doen. En dat is een flinke kostenpost, zeker als je hier al iemand voor hebt betaald. Ook voor deze brief is getekend, maar je raadt het al, geen reactie.

Waarom geen rechtszaak?

Het liefst zou ik de zaak naar de rechtbank sturen. We hebben bewijs genoeg dat ze haar werkzaamheden niet heeft uitgevoerd terwijl er wel voor is betaald. Maar waarschijnlijk wegen de kosten niet op tegen de baten. En de Fuke administratie heeft ons wel genoeg geld gekost op deze manier. Toch wil ik iedereen waarschuwen niet zomaar met Amarins Sytema in zee te gaan. Er doen onbevestigde geruchten de ronde dat ze haar kantoor in Harlingen is uitgezet wegens achterstallige betaling en nu naarstig zoekt naar een nieuw pand. Ik hoop haar hiermee ooit nog te kunnen confronteren en mijn geld terug te krijgen. Maar die kans acht ik klein….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *