Wat wijzigt er dit jaar op het gebied van vermogensbelasting?

Wat wijzigt er dit jaar op het gebied van vermogensbelasting?

U heeft er vast al over gelezen: vanaf 2022 zijn er plannen om de vermogensrendementheffing flink te wijzigen. Maar het jaar 2020 is pas begonnen, dus we nemen u nu eerst graag mee in de wijzigingen die u dit jaar kunt verwachten op het gebied van vermogensrendementsheffing.

De basis voor vermogensrendementsheffing

In Nederland betaalt u belasting over het veronderstelde inkomen op uw vermogen. De Belastingdienst kijkt dus niet naar wat u daadwerkelijk aan rendement heeft behaald, maar gaat uit van een fictief rendement afhankelijk van de hoogte van uw vermogen.

Over dit fictieve rendement betaalt u vervolgens 30% belasting. Over het vermogen tot een bepaalde grens, het heffingsvrij vermogen, betaalt u geen vermogensrendementsheffing.

Wijzigingen ten opzichte van 2019

In 2021 betaalt u belasting over het jaar 2020. Als peildatum voor de berekening wordt uw vermogen op 1 januari aangehouden. Ten opzichte van 2019 is er een aantal wijzigingen. Zo is het fictieve rendement ongeveer 0,20% naar beneden bijgesteld. Dit klinkt misschien weinig, maar dit kan u bij grotere vermogens en op de langere termijn toch flink wat belasting besparen.

Naast het lagere fictieve rendement is het heffingsvrij vermogen juist wat omhoog gegaan, namelijk van € 30.360 per persoon in 2019 naar € 30.846 in 2020. Dit houdt in dat u over een kleiner deel van uw vermogen belasting betaalt.  

Zijn deze wijzigingen goed nieuws voor u?

De lagere vermogensrendementsheffing kan zeker positief zijn. De vermogensrendementsheffing is ten opzichte van 2019 gedaald, dat betekent dat de vermogensrendementsheffing beter afgestemd is op de werkelijke situatie. Uiteindelijk moet er een systeem komen waarbij iedereen belasting betaalt over het werkelijk behaalde rendement.

Meer rendement nodig

De waarde van uw vermogen neemt af doordat u belasting moet betalen. Daarnaast neemt ook door inflatie de waarde van uw vermogen af. Om dit te compenseren heeft u een bepaald rendement nodig. Met de huidige spaarrentes is het niet haalbaar om dit verlies goed te maken.

Heeft u uw geld niet op korte termijn nodig? Overweeg dan om (meer) te gaan beleggen. Uw financieel adviseur kan u hiermee helpen. Kom gerust eens langs, dan nemen we de mogelijkheden met u door.

Bron: www.brandnewday.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.